Bejelentkezés

Miért jó az MNASZ-nél Driftelni

 

Az idei évben a Magyar Drift Szövetség közreműködésével elindult a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség hivatalos drift sorozata. Az MNASZ Drag és Drift Szakágának vezetőjét kérdeztük, hogy hogyan érinti a változás a sportágat, és a versenyzőket.

 

Miért került be a drift az MNASZ sportágai közé?

Az elmúlt évek során a drit fejlődése töretlen volt olyannyira, hogy a kezdeti amatőr szintről, ma már profi, szakmailag kiforrott sportággá nőtte ki magát. Ennek köszönhetően a drift a többi MNASZ sportággal egy szinten áll jelenleg.
A közeledésben az is közrejátszott, hogy a FIA nemzetközi szinten is integrálni kívánja sportágai közé a driftet.
Az MNASZ törekvése, hogy minden autósportot felkaroljon annak érdekében, hogy megfelelően biztonságos és szakmailag magas színvonalú körülményeket biztosítson a versenyzők és nézők számára egyaránt.

Mik az alapvető változások?
A drift eddig is biztonságos sportnak számított, az MNASZ-en kívüli rendezvények sorában mindenképpen, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az autóversenyzés veszélyes üzem, ezért a biztonságra még nagyobb hangsúlyt fektetünk.
Emellett igyekszünk az MNASZ több évtizedes tapasztalataival kiegészíteni a driftversenyek szervezéséhez szükséges ismereteket. A sportbírói teendőket, a továbbiakban hivatalos MNASZ minősítéssel rendelkező bírók látják el, akik már az edzésen is részt vettek a rendezésben. Természetesen a pontozást továbbra is Kiss Gábor vezetésével, a korábban megszokott csapat végzi.
A versenyzők számára persze a legfontosabb, hogy még inkább az ő érdekeik kerülnek a fókuszba.

Mit értesz ez alatt?
Igyekszünk több pályaidőt biztosítani, az idei első edzést az évfolyamán több is követi majd. Mindezt az eddig megszokotthoz képest jóval alacsonyabb áron.
Számszerűleg mit jelent a díjcsökkentés, mennyi licenc-et kell fizetnie, egy Street versenyzőnek?
A Street kategóriában idén nem kell licencdíjat fizetni. Ezzel is próbáljuk segíteni, hogy akár egy-egy versenyen is érdemes legyen elindulni. A profi licenc díja is csökkent, idén 5000 Ft, ami azt gondolom abszolút jelképes. A nevezés költségei is csökkentek, az első futamon az edzés díja 5000 Ft, a versenynevezési díja pedig 10.000. Ft lesz.

Mi kell még ahhoz, hogy a PRO mezőnyben indulhasson egy versenyző?
Elsősorban meg kell váltani a profi licencet a 2012-es évre vonatkozóan. Aki korábban nem szerzett a Magyar Drift Szövetség által kiadott pro minősítést, annak vizsgát kell tennie a befizetés után, a vizsgának nincs külön díja. Ezt akár a verseny előtti edzésnapon is megteheti.
A licenc kiváltás technikai követelményei a következők: ki kell tölteni a licenckérő lapot, be kell fizetni a licenc díjat, kell rendelkezni egy sportorvos által kiállított alkalmassági igazolással, illetve érvényes tagsággal egy MNASZ egyesületnél. Mindezek lebonyolításában segítséget tudunk nyújtani.

További info: info@dragracing.hu